Веднага след Коледа идва друг голям празник. Това е Стефановден - 27 декември,

...
Веднага след Коледа идва друг голям празник.
Това е Стефановден - 27 декември,
Коментари Харесай

Какво да сложим на трапезата на Стефановден?

Веднага след Коледа идва различен огромен празник.

Това е  Стефановден  - 27 декември, а на него честват хора с 50 разнообразни имена! Най-известните са Стефан и Венцислав, само че има и редица други именици, които ще имат мотив да почерпят. Нека забележим какво е признато да се поставя на празничната трапеза в домовете, в които има празнуващи с такива прелестни имена:

Обредната софра включва две ястия, които се смятат за наложителни:

1) Свинско с кисело зеле;

2) Баница с месо.

На този празник, който е първият огромен след Коледа и коледните пости е обикновено и признато да се сервират ястия от месо, пише Actualno. В предишното доста хора по това време са колели свине по селата и са се радвали на прясното свинско месо.

Има хора, които не се лимитират до свинско, а вършат и ястия с пилешко:

1) Печено цяло пиле;

2) Пълнено пиле.

Интересна детайлност е, че на  Стефановден  от едно време е признато хората да вървят на посетители на кумовете си.

От напитките виното е преобладаващо и определяно за наложително, в случай че желаете да спазвате традициите. В значително домове се меси и питка, която се поставя на трапезата. Според едно вярване се поставя купа с жито или житни класове, с цел да е благодатен добива в идващата нова година.

Нормално е трапезата да е по този начин богата и изобилна. В християнството  Стефановден  се смята за празникът, който затваря годината. Празнува се уместно. Разбира се, единствено броени дни по-късно ще стартираме още веднъж с Йордановден и Ивановден. Зимният календар е богат на мотиви за празнуване с обичаните ни хора. Нека ги използваме добре.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР